Rekrutacja
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, zaprasza wszystkich zainteresowanych na studia stacjonarne i niestacjonarne pierwszego i drugiego stopnia, rozpoczynające się od roku akademickiego 2017/2018 i 2018/2019, na następujących kierunkach studiów:
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
Studia pierwszego stopnia (stacjonarne i niestacjonarne, od semestru zimowego)
- czas trwania - 7 semestrów
- tytuł - inżynier
Studia drugiego stopnia (niestacjonarne od semestru zimowego, stacjonarne od semestru letniego)
- czas trwania - 3 semestry
- tytuł - magister inżynier
DIETETYKA
Studia pierwszego stopnia (stacjonarne i niestacjonarne, od semestru zimowego)
- czas trwania - 6 semestrów
- tytuł - licencjat
Studia drugiego stopnia (stacjonarne i niestacjonarne, od semestru zimowego)
- czas trwania - 4 semestry
- tytuł - magister
JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Studia pierwszego stopnia (stacjonarne, od semestru zimowego)
- czas trwania - 7 semestrów
- tytuł - inżynier
Możliwe jest kontynuowanie nauki na wyższym poziomie kształcenia poprzez podjęcie studiów magisterskich, np. na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka.
ANALITYKA ŻYWNOŚCI
Studia drugiego stopnia (stacjonarne, od semestru letniego)
- czas trwania - 3 semestry
- tytuł - magister inżynier
- kierunek międzyuczelniany prowadzony wspólnie z Wydziałem Chemii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
- wspólny dyplom ukończenia dwóch uczelni
Dla kandydatów z tytułem licencjata studia trwają 4 semestry, w tym jeden semestr jest uzupełniającym (tzw. „0”), wypełniony głównie przedmiotami o charakterze inżynierskim, rozpoczynający się od semestru zimowego (rekrutację prowadzi Uniwersytet im. Adama Mickiewicza).
Zasady rekrutacji na studia pierwszego stopnia reguluje Uchwała nr 89/2017 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu z dnia 31 maja 2017 roku w sprawie: warunków i trybu rekrutacji na studia stacjonarne i niestacjonarne studia pierwszego stopnia oraz jednolite studia magisterskie na rok akademicki 2018/2019 oraz Zarządzenie nr .../2018 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu z dnia ... 2018 roku w sprawie szczegółowych zasad punktacji za wyniki egzaminu maturalnego (egzaminu dojrzałości) stosowanych przy kwalifikacji kandydatów na stacjonarne i niestacjonarne studia pierwszego stopnia oraz jednolite studia magisterskie rozpoczynające się w roku akademickim 2018/2019.
Zasady rekrutacji na studia drugiego stopnia określone są w Uchwale nr 380/2016 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu z dnia 25 maja 2016 roku w sprawie warunków i trybu rekrutacji na stacjonarne i niestacjonarne studia drugiego stopnia na rok akademicki 2017/2018 oraz w Uchwale nr 90/2017 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu z dnia 31 maja 2017 roku w sprawie warunków i trybu rekrutacji na stacjonarne i niestacjonarne studia drugiego stopnia na rok akademicki 2018/2019.
- Rekrutacja składa się z postępowania kwalifikacyjnego oraz podjęcia decyzji o przyjęciu na studia. Wyniki postępowania rekrutacyjnego są jawne.
- Na studia drugiego stopnia mogą być przyjęci kandydaci z tytułem zawodowym magistra, licencjata, inżyniera lub równorzędnym.
- Studia kończące się nadaniem tytułu zawodowego magistra inżyniera mogą podjąć absolwenci studiów pierwszego stopnia z tytułem inżyniera lub absolwenci studiów licencjackich po uzupełnieniu efektów inżynierskich z zakresu danego kierunku kształcenia (w semestrze zimowym, Zarządzenie Rektora nr 29/2017 z dnia 16 marca 2017 roku w sprawie organizacji kursów inżynierskich).
- Postępowanie kwalifikacyjne na stacjonarne i niestacjonarne studia drugiego stopnia jest zróżnicowane dla poszczególnych kierunków, co jest określone w Uchwałach Rady Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu nr 2/X/2017 z dnia 25 maja 2017 roku oraz nr 1/XVI/2017 z dnia 14 grudnia 2017 roku w sprawie postępowania kwalifikacyjnego na studia drugiego stopnia.
Technologia żywności i żywienie człowieka
Postępowanie kwalifikacyjne na studia stacjonarne i niestacjonarne odbędzie się na podstawie rankingu wynikającego z podsumowania średniej z ocen kończących przedmioty studiów pierwszego stopnia oraz wyniku ukończenia tych studiów (ocena na dyplomie), przy czym:
- 75% limitu miejsc wypełnią absolwenci kierunku zgodnego z kierunkiem studiów drugiego stopnia,
- uzupełnienie limitu nastąpi na podstawie wyników egzaminu w formie testu w zakresie ustalonym przez Radę Wydziału (sprawdzane efekty kształcenia).
Kwalifikacja na specjalizację magisterską nastąpi po zakończeniu postępowania rekrutacyjnego, w oparciu o wyniki postępowania rekrutacyjnego oraz udokumentowane zainteresowania kandydata.
Dietetyka
Postępowanie kwalifikacyjne na studia stacjonarne i niestacjonarne odbędzie się na podstawie rankingu wyników egzaminu wstępnego w formie testu w zakresie ustalonym przez Radę Wydziału (sprawdzane efekty kształcenia).
Kwalifikacja na moduł nastąpi po przyjęciu na studia, pod koniec I semestru studiów, w oparciu o wyniki postępowania rekrutacyjnego.
Analityka żywności
Postępowanie kwalifikacyjne na studia stacjonarne odbędzie się na podstawie rankingu wyników rozmowy kwalifikacyjnej przed komisją złożoną z przedstawicieli wydziałów prowadzących kierunek, weryfikującej efekty kształcenia określone przez Radę Wydziału (sprawdzane efekty kształcenia). Przyjęcie kandydatów nastąpi w ramach limitu miejsc, zgodnie z rankingiem.
Ważne uwagi dla wszystkich kandydatów
- Rejestracja kandydatów na studia odbywa się drogą elektroniczną.
- Kandydat jest zobowiązany wnieść opłatę rekrutacyjną, której wysokość ustala Rektor. Opłatę wnosi się na konto bankowe wygenerowane przez system rejestracji elektronicznej.
- Kandydaci zakwalifikowani do przyjęcia na studia składają wymagane dokumenty do Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej.
- Po zakończeniu postępowania rekrutacyjnego zostanie podana do publicznej wiadomosci lista kandydatów przyjętych na I rok studiów decyzją Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej. Decyzja Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej jest przesyłana w formie pisemnej na adres wskazany przez kandydata.
- Kandydaci nieprzyjęci na studia decyzją Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej mają prawo, w terminie 14 dni od daty doręczenia decyzji, wnieść odwołanie do Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej. Podstawą odwołania może być wyłącznie wskazanie naruszenia warunków i trybu rekrutacji zapisanych w uchwałach. Decyzja Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej jest ostateczna.
Uchwały i Zarządzenia
- Uchwała Senatu nr 171/2014 - zasady przyjmowania na studia laureatów i finalistów olimpiad
- Uchwała Senatu nr 89/2017 - zasady rekrutacji na studia pierwszego stopnia
- Uchwała Senatu nr 380/2016 - zasady rekrutacji na studia drugiego stopnia
- Uchwała Senatu nr 90/2017 - zasady rekrutacji na studia drugiego stopnia
- Uchwała Senatu nr .../2018 - limity przyjęć na sudia
- Zarządzenie Rektora nr .../2018 - zasady punktacji za wyniki egzaminu maturalnego
- Zarządzenie Rektora nr 29/2017 - organizacja kursów inżynierskich
- Zarządzenie Rektora nr .../2018 - wysokość opłat za studia
- Zarządzenie Rektora nr 45/2017 - terminarz rekrutacyjny
- Załącznik nr 2 do Zarządzenia Rektora nr 45/2017 (studia drugiego stopnia)
- Zarządzenie Rektora nr .../2018 - terminarz rekrutacyjny
- Załączmik nr 1 do Zarządzenia Rektora nr .../2018 (studia pierwszego stopnia)
- Załącznik nr 2 do Zarządzenia Rektora nr .../2018 (studia drugiego stopnia)
- Uchwała Rady Wydziału nr 2/X/2017 - postępowanie kwalifikacyjne na studia drugiego stopnia
- Uchwała Rady Wydziału nr 1/XVI/2017 - postępowanie kwalifikacyjne na studia drugiego stopnia
Więcej informacji o zasadach postępowania rekrutacyjnego i harmonogramie czynności rekrutacyjnych można znaleźć na stronie głównej Uniwersytetu Przyrodniczego (portal Kandydat): http://rekrutacja.puls.edu.pl
Kontakt: Komisja Rekrutacyjna WNoZiZ (działa w okresie rekrutacji) – tel. kom. 507 927 256
ZAPRASZAMY!
O wydziale
Oferta dydaktyczna
Studia stacjonarne
- Informacje - studia stacjonarne
- Technologia Żywności i Żywienie Człowieka - Studia stacjonarne I stopnia
- Technologia Żywności i Żywienie Człowieka - Studia stacjonarne II stopnia
- Technologia Żywności i Żywienie Człowieka - Anglojęzyczne studia stacjonarne II stopnia
- Towaroznawstwo - Studia stacjonarne I stopnia
- Dietetyka - Studia stacjonarne I stopnia
- Dietetyka - Studia stacjonarne II stopnia
- Analityka żywności - Studia stacjonarne II stopnia